Av: Hein Dag Torgersen, bedriftsfysioterapeut i Bedriftshelsen AS
Lage en ergonomiveileder for Næringsmiddelindustrien
Prosjektgruppen bestod av Eli Rongved, Mariann Hartvigsen, Henning Røe, Christian Eidsvåg, Hein Dag Torgersen og Chris Amundsen. Her var representanter fra 3 godkjente bedriftshelsetjenester, sammensatt av faglig kompetanse innenfor ergonomi (fysioterapeuter) og HMS-rådgivere. Gruppen arbeidet frem en ergonomiveileder, en mal for risikovurdering samt en Spill-APP for næringsmiddelindustrien i 2021, som en del av IA-bransjeprogrammet. Prosjektleder fra NHO i fht bransjeprogrammet var Anne Brit Slettebø, men etter hvert overtok Caroline Dyrnes denne rollen.
Det er laget en ergonomisk veileder som er myntet på de som arbeider i virksomheter innenfor Næringsmiddelindustrien, men er også anvendelig for andre bransjer. Tanken bak er å gi en enkel innføring i ergonomi som kan være med på å gi kunnskap om temaet, til de som jobber i næringen og er utsatt for utvikling av muskel- og skjelettplager.
For å kunne kartlegge ergonomiske forhold i bedriften er det også laget ergonomiske risikovurderinger, så det skal være mulig å finne ut hvor «skoen trykker» mest i virksomheten. Dette vil kunne hjelpe til med å rette inn tiltak på de steder det er mest risiko og at man kan prioritere ressurser og tiltak på rett plass.
I Næringsmiddelindustrien er det mange fremmedspråklige arbeidstakere. Det kan bety at det kan være vanskelig å tilegne seg ergonomisk kunnskap gjennom å lese den ergonomiske veilederen. Det er derfor også laget et spill på en app, der man kan tilegne seg ergonomisk kunnskap ved spillet og kunne konkurrere om poeng overfor seg selv eller mot andre. Vi mener at dette kan være en tilnærming til ergonomien på en enkel og kanskje morsom måte. Dette kan også brukes i et introduksjonsprogram i virksomhetene som ansetter nye og vil gi dem ergonomisk kunnskap helt fra starten i deres yrkeskarriere.
Lager også en «BHT-sjekkliste» for Næringsmiddelindustrien
Pr. dags dato er den samme prosjektgruppen i gang med et nytt prosjekt overfor NHO og Bransjeprogrammet opp mot Næringsmiddelindustrien. Prosjektleder fra NHO er Caroline Dyrnes.
Denne gangen dreier det seg om å lage en «BHT-sjekkliste», som betyr å gi råd til næringen om å velge en BHT som kan bistå på de rette HMS-områdene. Det lages en kravspesifikasjon der det kommer fram hva en BHT bør kunne bistå bedrifter i disse næringene med. Dette skal gjøre det lettere og gi mulighet for et mer kvalifisert valg av BHT. Resultat at dette prosjekt vil bli lagt inn på NHO sine hjemmesider Arbinn, og være tilgjengelig der. Dette prosjektet startet i begynnelsen av 2022, og er stipulert fullført i løpet av 2022.
Artikkel hos NHO, Gjør god BHT bedre.